Hervormde gemeente Onderdendam

Meditatie

Wees niet bang, Ik ben met je.
(Jesaja 43:5.)

Bij mij in de keuken, op de koelkast, hangt een klein geplastificeerd kaartje met deze woorden: 'Do not be afraid, I am with you' (Wees niet bang, Ik ben met je). Op het plaatje zie je de punt van een klein bootje, een groot water met aan de zijkanten hoge bergen. Je zou uit de tekst kunnen opmaken dat ik nogal snel bang ben...

Deze zin op het kaartje is uit het gedeelte in Jesaja waarin de Here God het volk IsraĆ«l liefdevol toespreekt. Hij belooft hen te zullen bevrijden uit de ballingschap en hen terug te brengen naar hun land. Hoe dit zal gebeuren en wat ze onderweg tegen kunnen komen wordt er niet bij vermeld. Hoe hun leven zal verlopen in Israël staat er ook niet bij. Ze moeten het doen met de woorden: 'Wees niet bang, Ik ben met je'. God beschouwt Israël als Zijn kind. Je merkt dit aan de toon van deze verzen. Hier spreekt een vader: dé Vader. Dit gedeelte gaat over Israël maar geldt dit ook niet voor ons mensen op weg door het leven? Dat is lang niet altijd gemakkelijk. De vele keuzes die gemaakt moeten worden. De bezorgdheid over gezondheid van jezelf of een naaste. Het verlies van een dierbare en alleen verder moeten. Het niet meer mee kunnen of mogen doen in het arbeidsproces. Je buitengesloten, afgeschreven of alleen voelen.

God spreekt jou toe: 'Wees niet bang, Ik ben met je'. Je mag je zorgen, verdriet en angst bij Mij brengen. Ik wil ze voor jou dragen zodat jij weer verder kunt. Om dit te realiseren is Jezus voor jou en mij gestorven aan het kruis. Daarom zal Zijn liefde en trouw steeds bij je zijn bij alles wat je in het leven meemaakt. Als je dit weet, zal er een last van je afvallen. De Here God is er 24 uur per dag en 7 dagen in de week voor jou. Je hoeft er alleen maar om te vragen. En omdat wij mensen, en ik dus ook, nogal hardleers zijn, blijft dat kleine kaartje met het bootje mooi bij mij aan de koelkast hangen. Ik wil niet bang worden, vandaar... Jij neemt toch ook deze Bootsman mee op reis?

Piety Schipper-Veenland